:: NEWS :: Stiri fierbinti :: NEWS ::

.

Lista la zi a E-urilor periculoase din alimente.


E 330, cel mai cancerigen.



Lista face parte din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana si este actualizata anual. Aditivii sunt substante care au fost impartite in 24 de categorii. Pentru sanatatea noastra este bine sa stim ce pot provoca.
Aditivii alimentari reprezinta orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic. 
Lista poate fi consultata si pe site-ul Comisiei Europene
In Romania, producatorii de alimente se ghideaza dupa doua liste: aditivi interzisi si aditivi permisi, dar in cantitati limitate. Unii insa nu respecta intru totul gramajele.
In plus, un studiu recent arata ca atunci cand cumpara un produs alimentar, putini se uita pe eticheta ca sa vada ce contine. Practic, 80% dintre romani nu stiu ce presupune o alimentatie sanatoasa.
70% dintre romanii din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani mentioneaza ca pentru a prepara alimentele intr-un mod sanatos, trebuie sa ai timp. De asemenea, 55% din totalul celor intervievati sunt intru totul de acord ca alimentele sanatoase sunt mai gustoase iar 65% considera ca pentru a manca sanatos trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar, scrie protv.ro.
De asemenea, alimentatia sanatoasa este asociata cu situatii deosebite: 75% sunt de acord ca alimentatia sanatoasa este recomandata de medic pentru oamenii cu diverse boli iar 68% considera ca cei care vor sa slabeasca mananca sanatos.
Studiul “Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa” a fost realizat de EXACT pe un esantion de 553 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani din mediul urban.



E-100
nepericulos

E-170
nepericulos

E-240

tulburari

E-101
nepericulos

E-174
nepericulos

E-241

tulburari

E-102

periculos

E-175
nepericulos

E-250

periculos

E-103
nepericulos

E-180
nepericulos

E-251

periculos

E-104
nepericulos

E-181
nepericulos

E-252

periculos

E-105
nepericulos

E-200
nepericulos

E260panaE268
nepericulos

E-110
nepericulos

E-201
nepericulos

E-300
nepericulos

E-111
nepericulos

E-202
nepericulos

E301panaE309
nepericulos

E-120

periculos

E-203
nepericulos

E-311

periculos

E-121
nepericulos

E-210

cancerigen

E-312

periculos

E-122
nepericulos

E-211

cancerigen

E-320

colesterol

E-123

foarte cancerigen

E-212

cancerigen

E-321

colesterol

E-124

periculos

E-213

cancerigen

E-322
nepericulos

E-125
nepericulos

E-214

cancerigen

E325...E327
nepericulos

E-126
nepericulos

E-215

cancerigen

E-330

cel mai cancerigen

E-127
nepericulos

E-216

cancerigen

E331...E337
nepericulos

E-130
nepericulos

E-217

cancerigen

E338...E341

modificari gastrice

E-131

cancerigen

E-220

distruge B12

E400...E404
nepericulos

E-132
nepericulos

E-221

modificari gastrice

E-406
nepericulos

E-140
nepericulos

E-222

modificari gastrice

E-407

modificari gastrice

E-141
nepericulos

E-223

modificari gastrice

E-408
nepericulos

E-142

cancerigen

E-224

modificari gastrice

E-410
nepericulos

E-150
nepericulos

E-226

modificari gastrice

E-411
nepericulos

E-151
nepericulos

E-230

periculos

E-413
nepericulos

E-152
nepericulos

E-232

periculos

E-414
nepericulos

E-153

modificari gastrice

E-233

periculos

E-420
nepericulos

E-160
nepericulos

E-236
nepericulos

E-421
nepericulos

E-161
nepericulos

E-237
nepericulos

E-422
nepericulos

E-162
nepericulos

E-238
nepericulos

E-440
nepericulos

E-163
nepericulos

E-239

cancerigen

E-450

modificari gastrice

Unde gasim aditivii periculosi pentru sanatate

CODDENUMIRERISCUNDE IL GASIM
E110
Sunset yellow - colorant galben
Cancerigen
Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
E123
Amarant - colorant rosu
Cancerigen, interzis in SUA si Rusia
Dulciuri, jeleuri, branza topita
E124
Ponceau 4R - colorant rosu
Toxic interzis in SUA
Mezeluri
E127
Eritrozina - colorant rosu
Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om
Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E128
Rosu 2 G - colorant
Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia
Carne de hamburgeri
E211
Acidul benzoic si derivatii sai
posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi
Unele bauturi racoritoare
E220/E228
Sulfiti - conservanti
Provoaca alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E230
Bifenil - conservant
Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)
Citrice
E231
Ortofenilfenol - conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
Cirtice
E233
Tiabendazol - conservanti
Toxic. Interzis in Australia
Citrice
E249/E252
Nitrati si nitriti - conservanti
Posibil cancerigen
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E320
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E425
Glucomanan - agent de textura
Toxic respirator
Jeleuri
E621
Glutamat monosodic MSG
Provoaca efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate
E95
Acetsulfam K - indulcitor
Posibil cancerigen, interzis in SUA
Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E954
Zaharina - indulcitor
Posibil cancerigen
Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare
Iata cateva compozitii de produse care sunt pline de E-uri nocive:
Bautura racoritoare fara zahar
Ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric si acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeina, aroma de cola.
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana, impreuna cu Institutul de Oncologie din Germania, il considera cancerigen, insa in Romania este permis; interzis in SUA.
E330(acid citric) – produce afectiuni ale cavitatii bucale (afte) si are actiune cancerigena. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert, in mustar (sub forma de arome), in conservele de ciuperci.
E 338 (acid fosforic) – produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.); folosit si in preparatele din branza
E 951 (aspartam) este un indulcitor artificial des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Intalnit in guma de mestecat, in produsele zaharoase, in bauturile racoritoare; interzis in SUA.
Folosirea aspartamului are si alte efecte nocive asupra sanatatii: cefalee, insomnie, tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. In acelasi timp, E 951 joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului.
Cafeina – un alcaloid care in cantitati mari provoaca palpitatii, cresterea presiunii sangvine, voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare, scaderea calcemiei.
Bautura racoritoare "Naturala"
Ingrediente: apa, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K, acidifiant – acid citric, conservant –benzoat de sodiu, sorbat de potasiu (E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic. E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam K), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene Acidul benzoic (E 210) si derivatii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de calciu – E 218)
Prafuri pentru creme sau budinci
Ingrediente: zahar pudra, amidon modificat din porumb, aroma de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloza, coloranti alimentari galben de quinoleina si sunset yellow E 110 (sunset yellow) – intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, snacks-urilor; in unele bauturi, medicamente, conserve de peste, prafuri de budinca colorandu-le in galben „apus de soare“; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie; interzis in Norvegia.
E 466 (carboximetilceluloza) – produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.)
E 104 (Quinoline Yellow) – folosit in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente; colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca; provoaca dermatite; interzis in Australia, USA si Norvegia.
Inghetate
Ingrediente: lapte degresat rehidratat, zahar, grasimi vegetale, pulpa de capsuni, emulgatori E 471, stabilizatori E 407, E 410, E 412, arome, acid citric E330; coloranti E 122, E 104, E 140. E 122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron; se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E104 (Quinoline Yellow) – provoaca dermatite E 330 (acid citric) E 412 (guma guar)

Se pare ca toate alimentele procesate (conserve, mezeluri, branzeturi), chiar si fructele si legumele proaspete contin conservanti, coloranti, etc. Ce mai puem manca fara sa ne otravim? Legumele si fructele sunt produse cu ingrasaminte si pesticide... Nici aerul nu e curat. Cu lumina nu stim sa ne hranim (ca plantele).

Posted by Vali on 09:17 . Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comentarii for Lista la zi a E-urilor periculoase din alimente.

Leave comment

DONY & The KID music

.

2011 TehniciDeSalvare - Cioran . All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign