:: NEWS :: Stiri fierbinti :: NEWS ::

.

Politia Romana lucreaza la un nou Cod Rutier


Amenzi mai mari si eliminarea sistemului de puncte de penalizare sunt cele mai importante modificari care vor fi aduse legislatiei rutiere. Politia Romana lucreaza la un nou Cod Rutier prin care se doreste, in principal, responsabilizarea mai mare a soferilor si reducerea numarului de accidente provocate de viteza excesiva.

Astfel, plafoanele amenzilor vor creste semnificativ, soferii nu vor mai primi puncte de penalizare si, in unele cazuri, amenzile vor fi suportate de proprietarul masinii, chiar daca nu acesta a condus autovehiculul in momentul incalcarii legislatiei.
Europa renunta la punctele de pe carnet
Conducerea Politiei Romane vrea sa renunte la sistemul prin care soferii care incalca legis¬latia acumuleaza puncte de penalizare. "Nu pot sa-i dau aici puncte de penalizare unui cetatean strain, ca n-are ce face cu ele la el in tara.
Toate statele UE au inceput sa renunte, incet, incet, la punctele de penalizare si au marit amenzile", a explicat seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, pentru Romania libera. Cei care vor avea puncte acumulate la momentul intrarii in vigoare a noii legi vor scapa de ele dupa sase luni.
"Evident, nu vor mai acumula altele, pentru ca noua lege nu mai prevede astfel de puncte. Dar, atentie: doar dupa ce va intra in vigoare noua lege! Nu inseamna ca de maine nu mai exista puncte de penalizare!", a precizat seful Politiei Rutiere.
Sporirea amenzilor, la fel pentru toata lumea
Eliminarea punctelor de penalizare va atrage dupa sine marirea amenzilor. "Amenzile vor creste la toate nivelurile. N-am cum sa va dau exemple, ca nu noi, Politia, stabilim cuantumul amenzilor. Noi solicitam doar creste¬rea lor, Parlamentul va stabili cuantumul", a spus Dinita.
Seful Politiei Romane, Liviu Popa, a vorbit insa la sfarsitul saptamanii trecute de amenzi extrem de mari, spunand chiar ca "daca o persoana isi permite sa cumpere un bolid, poate sa-si ia o amenda de 2.000 de euro".
Amenzile nu se vor aplica in functie de venitul celui sanctionat, asa cum s-a vehiculat in presa in ultimele zile. "Acesta este modelul din Elvetia. In Romania este insa nefezabil. Amenzile nu se vor acorda in functie de venit!", a spus Dinita.
Daca radarul e fix, raspunde proprietarul masinii
Daca in legislatia actuala cel care primea sanctiunea era intotdeauna soferul, indiferent daca masina ii apartinea sau nu, de acum incolo vor exista cazuri in care cel sanctionat va fi proprietarul masinii, chiar daca nu el a condus masina in momentul incalcarii unei reguli de circulatie.
Acest lucru se va intampla insa numai in cazul incalcarilor de circulatie surprinse de radarele fixe. "Daca un politist opreste o masina in trafic, politistul va aplica sanctiunea tot soferului, ca si pana acum! Sa fie clar!", tine sa precizeze seful Politiei Rutiere.
Dar, in cazul radarelor fixe, amplasate pe stalpi, amenda va fi trimisa si va trebui platita de detinatorul masinii.
"Politia cheltuieste cu somatia catre proprietar de a comunica cine a condus masina - plicuri, taxe postale - iar persoana respectiva nu comunica. Primeste o amenda pentru necomunicare, cea pentru depasirea vitezei ramane neplatita", a explicat Lucian Dinita.
Confiscarea masinii, exclusa
Seful Politiei Rutiere a respins informatiile aparute in presa potrivit carora politia ar putea recurge la confiscarea masinii persoanelor care nu isi platesc amenzile.
"Exclus! Pana in 2008, in legislatia romana era prevazut ca, atunci cand vehiculele cu tractiune animala intra pe sectoare de drum unde le este interzis accesul, masura este confiscarea, cu tot cu cal! In urma plangerilor facute, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala masura. Daca nu pot sa iau caruta, pot sa iau masina? Nu pot!", a explicat Dinita.
Acesta a precizat insa ca este posibil sa se modifice legislatia in privinta neplatii amenzilor, si anume prin introducerea suspendarii permisului pentru o perioada de timp. Dar aceasta modificare va fi facuta printr-o prevedere in Strategia de Siguranta Rutiera, nu in Codul Rutier.
Noul Cod Rutier va trece "la anu', pe vremea asta"
Soferii vor mai avea de asteptat noile reglementari, pentru ca proiectul se afla inca la Politia Romana, urmand sa fie propus Guvernului si apoi sa intre in Parlament.
"Aceste reglementari inca nu au intrat in vigoare. Ele pot sa fie aprobate de Parlament la anu', pe vremea asta, sau poate sa nu fie aprobate niciodata", a mentionat Dinita.

Posted by Vali on 08:26 . Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comentarii for Politia Romana lucreaza la un nou Cod Rutier

Leave comment

DONY & The KID music

.

2011 TehniciDeSalvare - Cioran . All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign