:: NEWS :: Stiri fierbinti :: NEWS ::

.

Tehnici de salvare - Masina care merge cu porumb


Anuntata ca o veritabila „apocalipsa” pentru tarile civilizate si supertehnologizate, criza energetica pare un fenomen iminent, in conditiile in care rezervele de petrol ale planetei sunt tot mai sarace si mai greu de exploatat. Pentru depasirea acestui veritabil cataclism, capabil sa zguduie din temelii lumea actuala, aruncand cele mai dezvoltate state intr-un haos fara precedent, s-au propus in ultimii ani tot felul de solutii, de la limitarea consumului de combustibil pana la fanteziste motoare, capabile sa functioneze pe baza de apa chioara sau aer...

Bioetanolul - ieftin si sanatos
Una dintre realizarile viabile, care ar putea diminua, intr-o oarecare masura, gravitatea situatiei, o constituie punerea in fabricatie, in Marea Britanie, a primelor masini ale caror motoare functioneaza pe baza de bioetanol. 
Aceasta substanta este extrasa din... cereale si constituie, spun specialistii, un combustibil excelent, daca nu la fel de eficient precum cei conventionali, atunci cu siguranta mai ieftin si mai ecologic. La finele anului trecut a fost data de altfel in folosinta, la Henstridge, in comitatul Wessex, prima uzina chimica producatoare de bioetanol, care va transforma anual 340.000 de tone de grau si porumb in 131 milioane litri de combustibil activ.  
La ora actuala, combustibilul conventional vandut la statiile de alimentare din Marea Britanie, indiferent ca e vorba despre benzina sau motorina, este compus din 95% produs petrolier si 5% biocombustibil. Unele firme de prelucrare produc insa un combustibil numit E85, care contine 85% bioetanol, destinat masinilor „ecologice”, care circula deja pe soselele din Regatul Unit. Graul si porumbul nu reprezinta insa singurele produse agricole care vor ajuta la diminuarea efectelor crizei energetice – produsele obtinute din rapita si alte uleiuri virgine pot juca un rol important in acest sens.

Parerile sunt impartite Este de la sine inteles faptul ca inovatia nu este privita cu ochi buni de catre producatorii si distribuitorii privati de produse petrolifere. „Majoritatea statiilor de alimentare cu combustibil refuza cu obstinatie sa se doteze cu pompe de E85. Este dificil sa le convingi sa accepte asa ceva si doar dupa ce le faci tot felul de oferte, catadicsesc sa iti permita instalarea unei pompe de bioetanol”, spune Graham Hilton, presedintele firmei Green Spirit, principalul distribuitor de combustibil „verde” in Marea Britanie. 
Si totusi, viitorul va apartine acestor combustibili neconventionali, cu atat mai mult cu cat oficialii Uniunii Europene au recomandat implementarea lor pe scara larga, pana in anul 2020. „Atata vreme cat performantele sunt apropiate de cele ale combustibililor clasici, iar nivelul de poluare este de doua ori mai scazut, este firesc sa ne concentram atentia asupra acestei initiative, care trebuie dezvoltata si implementata in cat mai multe colturi ale Globului.

Doar astfel, criza energetica, ce ameninta sa se declanseze in urmatoarele decenii, va putea fi stopata, iar efectele ei teribile, mult diminuate”, este de parere Hilton. Totusi, transformarea granelor in combustibil nu este vazuta cu ochi buni de multe organizatii de aparare a drepturilor omului. „In conditiile in care aproape jumatate din populatia Globului sufera de foamete, este o crima ca in loc sa hranesti cu aceste grane flamanzii planetei, sa le folosesti pentru a-i plimba pe cei bogati, in masinile lor luxoase”, a declarat Alicia McMannock, lidera organizatiei de caritate Stop Famine! Din aceasta dilema nu putem iesi...

Posted by Vali on 11:26 . Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

1 comentarii for Tehnici de salvare - Masina care merge cu porumb

  1. Din aceasta dilema, din pacate, exista o singura iesire: reducerea drastica a populatiei.
    http://postmioritix.blogspot.com/2010/11/biodiversitate-vs-suprapopulatie-sau.html

Leave comment

DONY & The KID music

.

2011 TehniciDeSalvare - Cioran . All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign