:: NEWS :: Stiri fierbinti :: NEWS ::

.

Primul transplant de cap reusit!


Citind un asemenea titlu, veti fi tentati  sa credeti ca performanta apartine cine stie carui savant „trasnit” si ea vizeaza fiinta umana. Lucrurile nu stau deloc asa, (cel putin deocamdata!), experimentul, incheiat cu un succes total, fiind desfasurat pe cobai. Totusi, multi savanti vad in aceasta reusita o veritabila „cutie a Pandorei”, deschizand calea altor experimente, ce risca sa scape de sub control...
Incredibila performanta la care ne referim apartine savantilor japonezi de la Jichi Medical School, din orasul Tochigi. Acestia au decapitat cativa cobai, pui si adulti, si le-au schimbat capetele intre ei, mentinand insa, pe tot parcursul interventiei, organismele animalelor la o temperatura foarte scazuta, in asa fel incat circulatia sanguina a fost aproape intrerupta. A urmat o migaloasa munca de „lipire” a capului de trup, os cu os, tendon cu tendon, artera cu artera si nerv cu nerv.

Dupa aceasta operatie desfasurata cu ajutorul microscopului electronic, cobaii au revenit la viata, comportandu-se ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, desi nu mai aveau aceleasi capete... La trei saptamani dupa operatie, creierele puilor de cobai au inceput sa se dezvolte normal, adaptandu-se  noului trup, iar animalele au deschis gura, spre a se hrani cu lapte. In acelasi timp, capetele de rozatoare adulte au preluat comanda noului lor corp, care s-a dezvoltat in mod obisnuit si care asculta in totalitate comenzile creierului „de imprumut”. „Principalul nostru scop nu a fost, in ciuda speculatiilor facute de presa, pregatirea unui transplant de creier la om, ci doar studierea modului cum se comporta creierul in conditiile lipsei de oxigen, si daca el poate functiona normal atunci cand este privat de oxigen, spune cercetatorul Nobufumi Kawai.

Dupa cum demonstreaza statisticile medicale, unul din 500 de nou-nascuti sufera din pricina slabei oxigenari a creierului (ischemia), in timpul nasterii, problema generand deficiente cerebrale grave. Specialistii niponi au scazut temperatura corporala a cobailor decapitati pana la 19 grade Celsius, si au reconectat capetele la „noile” lor trupuri dupa 90 minute, fara ca functionarea normala a creierului sa aiba de suferit. Insa atunci cand temperatura a depasit 29 grade, creierele au fost afectate de dereglari ireversibile. Un experiment controversat In Occident, experimentul japonezilor a starnit nu doar protestele vehemente ale organizatiilor de protectie a animalelor, ci si ingrijorarea savantilor. „Regulile din Marea Britanie sunt mai aspre in aceasta privinta decat in Japonia. Deja existau modele stabilite pentru testarea diferitelor grade de ischemie si pentru potentialele tratamente.Si deja se stia ca scaderea temperaturii corporale poate fi neuroprotectiva. Nu consideram ca aceasta complicata tehnica ofera vreun avantaj – personal nu o vad aplicata pe scara larga”, spune biologul britanic Denis Azzopardi.

Unii se tem insa ca reusita acestui experiment va genera noi teste, vizand in ultima instanta transplantul de cap la om. „Si despre clonare s-a spus ca ar fi un lucru imposibil, si iata-l realizat, spune Brian Perry, membru al unei organizatii ce militeaza pentru respectarea eticii in medicina. Probabil ca nu peste multi ani transplantul de capete va deveni realitate. Imaginati-va ca atunci va aparea o adevarata piata neagra, asa cum exista astazi mafia  donatorilor de organe, cu parinti capabili sa-si vanda propriii copii pentru a li se preleva ficatul sau rinichii, in vederea transplantarii lor la cei care au bani. Continuarea unor astfel de experimente ar insemna o pata rusinoasa pe obrazul omenirii. Este neindoios faptul ca civilizatia umana trebuie sa avanseze, dar asemenea experimente inseamna mai curand regres”, spune activistul britanic.


Posted by Vali on 12:01 . Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comentarii for Primul transplant de cap reusit!

Leave comment

DONY & The KID music

.

2011 TehniciDeSalvare - Cioran . All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign