:: NEWS :: Stiri fierbinti :: NEWS ::

.

Wikileaks dezvaluie: Romania a inarmat Libia si fortele lui Gaddafi

O telegrama de ultima ora apare pe fondul confruntarilor din Libia. Este vorba despre o recipisa a Ambasadei SUA din Tripoli referitoare la armamentul folosit in Libia de trupele lui Gaddafi, arme exportate de Romania. Telegrama a fost publicata de siteul Wikileaks si a fost trimisa in 2008.
Telegrama precizează că guvernul de la Londra a refuzat să permită companiei York Guns vânzarea a 130.000 de arme către oficialii libieni. York Guns ar fi acţionat ca intermediar între o firmă ucraineană şi oficialii libieni din Comitetul pentru Apărare (echivalentul Ministerului Apărării).
Guvernul britanic se temea că armele vor fi revândute guvernelor sau facţiunilor armate din Ciad sau Sudan., notează telegrama.Separat, informează diplomaţii americani, omul de afaceri libian Muhammad el-Obeidi, care are legături cu regimul lui Gaddafi, a anunţat în octombrie 2008 că a semnat un contract cu o firmă românească (NFI) pentru exportul din România către Libia a 100.000 de arme automate AK-47.
El-Obeidi a spus că rolul lui a fost acela de a facilita achiziţiile pentru Brigada Khamis, o unitate specială a forţelor speciale libiene condusă de Khamis Gaddafi, fratele liderului libian.  El-Obeidi, mai notează telegrama, a vorbit în mod deschis despre contract, dar a evitat să precizeze dacă armele urmau să fie folosite în Libia sau să fie exportate către o altă destinaţie.



sursa: agentia.org

Posted by Vali on 14:06 . Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comentarii for Wikileaks dezvaluie: Romania a inarmat Libia si fortele lui Gaddafi

Leave comment

DONY & The KID music

.

2011 TehniciDeSalvare - Cioran . All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign