:: NEWS :: Stiri fierbinti :: NEWS ::

.

Cutremur devastator - 11 martie 2011- Sendai Japonia

2011Sendai-NOAA-TravelTime-Ttvulhvpd9-06
A fost un seism de magnitudine 8,9 MW cu epicentrul în oceanul Pacific, în apropierea oraşului Sendai (coasta de est a Japoniei).
Cutremurul s-a soldat cu valuri tsunami de până la zece metri în înălţime. Pe scara de intensitate seiemică a Agenţiei Meteorologice a Japoniei (care nu măsoară energia declanşată de cutremur la epicentru, ci cât de tare scutură pământul într-un anumit loc), seismul a măsurat 7 (valoarea maximă a acestei scări) în anumite zone ale prefecturii Miyagi.
Epicentrul s-a aflat în largul coastei de est a regiunii Tohoku, Japonia în ziua de vineri 11 martie 2011 la ora 05:46:23 UTC la o adâncime de 24,4 km. Iniţial măsurat la 7,9 grade, el a fost reestimat de United States Geological Survey la 8,8 şi apoi la 8,9 grade, fiind astfel cel mai mare cutremur din istoria Japoniei Pacific Tsunami Warnig Center l-a măsurat chiar la o intensitate de 9,1 pe scara Richter. Înainte de cutremurul din Sendai, cel mai mare fusese marele cutremur din Hanshin din ianuarie 1995.

Cutremurul a declanşat un avertisment de tsunami pe coasta japoneză a Pacificului şi în ţările învecinate: Noua Zeelandă, Australia, Rusia, Guam, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Hawaii, Marianele de Nord (americane) şi Taiwan. Avertismentul de tsunami emis de Japonia este la cel mai înalt grad, ceea ce sugerează că valul seismic ar putea avea până la 10 metri înălţime Agenţia de ştiri Kyodo a relatat despre un tsunami de patru metri care a lovit prefectura Iwate. Un tsunami de 10 metri a lovit [12] aeroportul Sendai din prefectura Miyagi, care a fost inundat, valul pătrunzând pe uscat şi luând cu el maşini şi clădiri întregi.[13]
Viteza de propagare a valului tsunami la suprafaţa oceanului este de 700-800 km/h, cam cât cea a unui avion turbojet de pasageri. În mijocul apelor înălţimea valului poate fi de ordinul a numai 0,5 m, dar, datorită întinderii sale, forţele totale dezvoltate sunt uriaşe. Direcţia de propagare este sud-est.
sursa: ro.wikipedia.org

Posted by Vali on 09:19 . Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comentarii for Cutremur devastator - 11 martie 2011- Sendai Japonia

Leave comment

DONY & The KID music

.

2011 TehniciDeSalvare - Cioran . All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign